Oxfordší vědci:

Psi jsou inteligentnější než kočky

Majitelé koček budou tvrdit, že jejich miláčci jsou svéhlaví a nedají se tak zkrotit jako psi, protože jsou inteligentnější. Jenže je tomu právě naopak.

Tak jako nezkrotíte a nevycvičíte slepici, nevytrénujete ani kočku právě proto, že je méně inteligentní než pes. Podle oxfordských vědců jsou na tom štěkající domácí miláčci s inteligencí výrazně lépe než mňoukající kamarádky.

Přátelská a sociálně žijící zvířata mají silnější šedou kůru mozkovou, jsou totiž inteligentnější. A to platí i pro psy, kteří mají více šedé kůry mozkové než kočky. Experti z Oxfordské univerzity k těmto zjištěním došli analýzou mozku u pěti set druhů savců.

A z analýzy evoluce mozků vyplynulo, že savci sociálně žijící a s vyšší inteligencí mají mozek v poměru k tělu větší. Patří sem nejen člověk, velryby a delfíni, ale právě také psi. Samostatně žijící savci jako kočky, tygři či nosorožci mají šedé kůry mozkové v poměru k velikosti těla o dost méně.

„Je zajímavé zjistit, že dokonce i zvířata žijící s člověkem, jako jsou třeba kočky, mají mnohem menší mozek než psi či koně, protože nejsou tak sociální,“ tvrdí profesor Robin Dunbar z Oxfordské univerzity.

Jestliže v ráji nejsou psi,potom chci po smrti jít tam,kam odešli oni.

Vsevjednom.cz