Krmení...

V poslední době jsme si všichni zvykli krmit naše psy a kočky průmyslově připravovanými krmivy. Jejich výhodnost je nesporná. V porovnání s doma vařenou stravou se zde snoubí výhody hygienické s jednoduchostí skladování a přípravy. Krmiva kvalitních značek mají navíc pozitivní vliv na zdraví našich domácích mazlíčků. Vždy jsme však váhali, zda dát našemu zvířeti raději konzervu nebo granule. Konzervovaná krmiva jsou pro většinu zvířat atraktivnější a také nám se zdá, že konzerva je „masovější“, i když ne vždy je to pravda. Granule nám připadají jako jednotvárné krmivo a pro většinu lidí mezi granulemi vlastně není rozdíl. Vždyť vypadají téměř stejně, tak proč bychom měli za některé granule platit někdy i násobek ceny jiných? Rozdíl mezi granulemi je však značný. Kvalita granulí je závislá jednak na vstupní surovině, ze které jsou vyrobeny, a jednak na technologickém postupu jejich výroby. I z dobré vstupní suroviny se špatným výrobním procesem dá vyrobit špatná granule, která bude špatně stravitelná a organismus zvířete si z ní nevezme potřebné množství živin, které by mohl. Proto se výzkum výživy zvířat věnuje mj. také technologickému procesu výroby krmiv. Vždyť co by nám byla platná znalost pozitivních vlivů některých látek v krmivech na zdraví zvířat, když bychom nebyli schopni zajistit, aby tyto látky „přežily“ sterilizační teploty a vydržely v krmivu ve stravitelné podobě po celou dobu jeho použitelnosti. Proto jsou technologické postupy výroby tak důležité a mají vliv na kvalitu výsledného produktu.

Nyní se můžeme setkat s převratnou novinkou v oblasti výroby granulí. Nová technologie výroby granulí umožňuje spojení výhod konzervovaného a granulovaného krmiva. Jedná se o plněné granule, které vypadají jako „polštářky“. Navenek se tváří jako normální granule, ale uvnitř obsahují šťavnatou náplň. Z důvodu vyváženosti všech živin však není vhodné, aby náplň obsahovala každá granule. Množství plněných granulí – polštářků se pohybuje okolo 15-ti procent. Celkově krmivo obsahuje všechny živiny, vitamíny, minerální látky a látky podporující imunitní systém tak, aby krmná dávka odpovídala výživářským normám doporučovaným výzkumným veterinárním centrem Waltham, kde také byly nové granule opakovaně testovány. Technologie výroby granulí – polštářků byla poprvé použita u granulí prodávaných pod značkami Whiskas a Pedigree.

Nejchutnější variantou plněných granulí pro dospělé kočky se ukázaly být granule se sýrovou náplní. Tyto granule se prodávají pod značkou Whiskas. Koťatům nejvíce chutná mléčná náplň. Granule s touto náplní jsou nabízeny pod označením Whiskas Junior.

Psi si nejvíce libují v granulích s masovou náplní. U psích granulí se s granulemi - polštářky můžeme setkat pouze v recepturách krmiv Pedigree. Jedná se o druhy Pedigree Adult Mini (pro dospělé psy malých plemen do 10 kg), Pedigree Adult (pro dospělé psy), Pedigree Adult Maxi (pro dospělé psy velkých plemen nad 25 kg) a Pedigree Senior (pro psy nad 8 let). Tuto novou řadu Pedigree doplňují ještě druhy Pedigree Junior a Pedigree Active.

Výzkumné centrum Waltham, které stojí v pozadí těchto receptur je zárukou, že receptury odpovídají posledním světovým poznatkům na poli výživy malých zvířat. Nové receptury zahrnují také výsledky společného výzkumného úkolu na kterém spolupracovalo výzkumné centrum Waltham s Vysokou školou veterinární a farmaceutickou v Brně. Jednalo se o některé složky potravy, které mají vliv na zdraví kůže a srsti. Podrobné výsledky tohoto výzkumu budou prezentovány v létě tohoto roku.

Vyzkoušejte novou technologii v krmivech Pedigree a Whiskas. Sami se přesvědčíte, že plněné polštářky v granulích zvyšují chutnost krmiva a zvířata je s chutí přijímají. 

                               
MVDr. Leoš Železný

Jestliže v ráji nejsou psi,potom chci po smrti jít tam,kam odešli oni.

Vsevjednom.cz