Odchov v kostce...

Předpokladem správného vývoje a dobrého zdraví je důsledný výběr zdravých, reprodukce schopných jedinců, kteří nešíří geneticky zakódovaná onemocnění, kvalitní výživa a péče o matky, charakter vnějšího prostředí a způsob chovu.

VÝŽIVA FEN

V současné době je trh dostatečně zásoben plnohodnotnými granulovanými směsmi, nepřeberným množstvím vitamínových a minerálních doplňků od různých výrobců, a proto se s problémy z nedostatku jakýchkoliv složek potravy setkáváme zřídkakdy. Kvalitní výživou matky dosáhneme dobré životaschopnosti, zdraví a růstu mláďat. Podváha matky zapříčiňuje menší schopnost zabřezávat, nedokonalý vývoj plodů, ztížené porody pro slabé porodní stahy a málo životaschopná štěňata. Opačným příkladem mohou být obézní matky. U těch se setkáváme díky nadměrnému ukládání tuku se sníženou motorikou (nedostatečné stahy) a přerůstáním štěňat. Potřeby březích fen na výživu jsou závislé na plemeni, velikosti, početnosti vrhů a vývojové fázi plodů. Když si vezmeme obrovskou variabilitu mezi plemeny psů, uvědomíme si, že nemají mezi obratlovci obdoby. Jejich váha u dospělého jedince je od 0,5 kg až po 120 kg.
V prvních 5 týdnech se potřeby březích fen příliš neliší od nebřezích fen. Do této doby je celkový růst plodů pozvolný, vyvíjí se především orgánové soustavy. Pokud má fena v tomto období optimální hmotnost, tak krmnou dávku neupravujeme. Dostačující je krmení 1x denně krmivem s obsahem bílkovin 26%. V první polovině březosti by fenka neměla přibírat na hmotnosti.

 

Druhá polovina březosti. Od 5. týdne začíná intenzivní růst plodů. Pro zajímavost dáme srovnání:
40. den březosti má plod 30% porodní hmotnosti, zatímco 50. den už mají 75% porodní hmotnosti. Proto začátkem 2. poloviny březosti každý týden přidáme desetinu krmiva navíc. Krmení vícekrát denně nebude vůbec na škodu, protože se zmenšuje prostor pro orgány v dutině břišní a vyhneme se přetížení zažívacího aparátu objemem krmiva.
Výživa fen při porodu. Příprava k porodu je často provázena nechutenstvím feny a to 12 až 24 hodin před porodem, zpravidla se chuť k žrádlu vrací do 24 hodin po ukončení porodu. I když feny nejeví zájem o krmivo, musíme jim zabezpečit neomezený přístup k čerstvé vodě. Pro co nejrychlejší návrat chuti k jídlu, jim jídelníček zpestříme o vývar, nebo granule přelijeme teplou vodou. Optimální hmotnost feny v tomto období by měla být vyšší až o 25%.
Výživa kojících fen. Produkce mléka je velmi náročná na potřebu energie a živin. Mateřské mléko by měla štěňata dostávat do 4. týdne stáří. U fen s průměrným počtem mláďat ve vrhu byla stanovena následující kritéria, která by měla zabezpečit optimální průběh kojení:
1. týden po porodu……………..krmit fenu v dávce 1 až 1,5 násobku záchovné dávky nebřezích fen
2. týden…………………………2 násobek
3. až 6. týden……………………2,5 až 3 násobek
4. týden ………………………...přechází štěňata na tuhou stravu

U mnohočetných vrhů nebo u fen se zdravotními problémy přikrmujeme štěňata mléčnými náhražkami a v co nejranější době je převedeme na tuhou stravu.
Výživa fen při odstavu. Odstav řídíme podle kondice matky. Čím lepší kondice, tím pozdější odstav. Kojení regulujeme na 3x denně, ke konci 1x denně. Vracíme se ke krmení směsmi, které mají do 26% bílkovin.

Pokud jsou štěňata zdravá a fena má dost mléka, mohou svou porodní váhu zdvojnásobit už během sedmi až deseti dnů. Pokud rostou pomaleji, případně pokud je některé štěně výrazně menší, je třeba ihned začít s přikrmováním: každá ztráta v tomto kritickém období se dá později jen těžko dohánět.

Péče o fenu po porodu

Po skončení porodu pro jistotu zavoláme veterináře, aby prohlédl fenu i štěňata. Především nám půjde o ujištění, že štěňata jsou opravdu všechna, ale veterinář může také pomoci s vypuzením zbytku placenty, aplikovat feně lék na stažení dělohy a poprvé prohlédnout i novorozence.
Kromě této návštěvy bychom měli nechat fenu v klidu, hlavně tehdy, pokud rodila poprvé. Fenka může být nervózní a jednat instinktivně – a proto omezíme další návštěvy na minimum.
Pokud se fena chová výrazně jiným způsobem, než by se dalo za daných okolností předpokládat – je apatická, agresivní nebo přehnaně úzkostlivá, může to být příznakem nenadálé komplikace a je lépe poradit se o tom včas s lékařem. Denně ve stejnou dobu budeme fence měřit teplotu a také kontrolovat struky, zda nejsou zatvrdlé, nezměnily barvu nebo jestli nejsou poškrábané ostrými drápky štěňat. Několik týdnů se fena čistí a tak je výtok po porodu zcela normální. Pokud postupně neslábne a nesvětlá, poradíme se s odborníkem.
V období po porodu venčíme fenu nejlépe na zahradě nebo na klidných místech. Pokud je to možné, vyhneme se prostranstvím, kam chodí ostatní chovatelé se svými psy, protože fenka má v tomto období sníženou imunitu a snáze onemocní.
Chovatel musí mít v zásobě dostatek speciální stravy pro kojící feny a dbát na to, aby měla neustále k dispozici čerstvou vodu.

Péče o štěňata

Štěňata tráví první dny a týdny po porodu spánkem a sáním. Pokud jsou neklidná, nespí a plazí se po bedně, případně se některé straní ostatních, může to znamenat, že fena nemá dostatek mléka a štěňata mají hlad, případně je jim zima nebo naopak horko a nebo mají zdravotní problém. Jejich vyměšování musí fena podporovat olizováním bříšek. Zároveň požírá jejich výkaly, a to až do doby, než začneme štěňata přikrmovat.

Přesto je nutné měnit podestýlku v porodní bedně.
Pokud jsou štěňata zdravá a fena má dost mléka, mohou svou porodní váhu zdvojnásobit už během sedmi až deseti dnů. Pokud rostou pomaleji, případně pokud je některé štěně výrazně menší, je třeba ihned začít s přikrmováním: každá ztráta v tomto kritickém období se dá později jen těžko dohánět.
Pro přikrmování existuje speciální náhražkové mléko. Nikdy nepoužíváme mléko kravské, protože by mohlo mít pro štěňata smrtící účinky. Jako první pomoc v nouzi, než koupíme mléko náhražkové, může posloužit roztok hroznového cukru v převařené vodě.
Náhražkové mléko podáváme štěňatům z kojeneckých lahví, pokud však vlastníme trpasličí plemeno (např. čivavu), vhodnější bude injekční stříkačka, samozřejmě bez jehly. Štěňata nekrmíme násilím, aby se jim mléko nedostalo do nosu a do plic. Pokud mléko odmítají, zkusíme jiný tvar dudlíku a nebo zkontrolujeme teplotu mléka.
Pokud má matka dost mléka, stačí přikrmovat jednou denně. Při přikrmování dáváme vyšší dávky těm největším štěňatům, což je paradoxem jen zdánlivým: kvalitnějšího mateřského mléka pak zbyde víc na slabší a méně průbojná štěňata. Štěňata vážíme, abychom měli představu o jejich přírůstcích. Nepřekrmujeme, protože štěňata by nepila od matky a laktace by se mohla předčasně zastavit. Tvorbu mléka u feny podporujeme vhodnou stravou – červeným masem, ale i náhražkovým mlékem pro štěňata nebo vodou s hroznovým cukrem.
Někdy kolem desátého dne věku otvírají štěňata oči, ale neznamená to, že by od této chvíle dokonale viděla. Zrak se bude ještě několik dnů a týdnů vyvíjet.

 

Na nás, chovatelích, je především, aby štěňata měla od narození dostatečný kontakt s člověkem. Štěně v tomto věku už chápe svou podřízenou roli ve vztahu k lidem, i když to neznamená, že by mělo projevovat bezmeznou podřízenost nebo dokonce strach z lidí. Člověk je pro štěně autoritou, ale také společníkem ke hrám, který umí pohladit, pochválit, odměnit, poskytnout nové podněty a v neposlední řadě jídlo.

Co už štěně umí

Nic netrvá věčně a tak jednou musí nastat chvíle, kdy se se svými štěňaty rozloučíme. Štěňata jsou stará osm až dvanáct týdnů, fyzicky už nejsou závislá na feně a je jen na nás, jak jsme je připravili pro odchod do nové rodiny.
Ze soužití s vlastními sourozenci už štěně chápe hierarchii ve smečce, umí si hrát, soutěžit a učit se. Podle svých vlastních psychických i fyzických předpokladů je štěněti jasné, na které místo ve smečce patří, a je tím také do jisté míry dáno, jak se bude zařazovat do smečky nové.
Na nás, chovatelích, je především, aby štěňata měla od narození dostatečný kontakt s člověkem. Štěně v tomto věku už chápe svou podřízenou roli ve vztahu k lidem, i když to neznamená, že by mělo projevovat bezmeznou podřízenost nebo dokonce strach z lidí. Člověk je pro štěně autoritou, ale také společníkem ke hrám, který umí pohladit, pochválit, odměnit, poskytnout nové podněty a v neposlední řadě jídlo.

Kdo si koho vybírá

Noví majitelé by měli mít možnost vybrat si štěně z vrhu s dostatečným předstihem a my bychom jim měli umožnit i několik návštěv ještě před tím, než si štěně definitivně odvezou. Pro toto seznamování platí jak pro chovatele, tak pro nové majitele několik pravidel, která by obě strany měly ve vlastním zájmu i v zájmu zdraví štěňat dodržovat.
Dříve než cizího člověka přivedeme k vrhu, měli bychom jej seznámit s fenou, která bude pravděpodobně nervózní z přítomnosti neznámé osoby. Potenciální budoucí majitel si musí být vědom, že neočkovaná štěňata jsou ohrožena jakoukoli infekcí – a proto nejen že by měl být zdravý, ale měl by být připraven i na výzvu úzkostlivějších chovatelů odložit obuv, na jejíž podrážkách by mohl do blízkosti štěňat zavléci zdroj možných chorob.
Nejen nový majitel si vybírá z vrhu své štěně. Mělo by platit i to, že chovatel vybírá vhodného pána pro štěně, které za cenu mnohých obětí vypiplal a ke kterému má nevyhnutelně citový vztah. Nemělo by se stávat, že o "svém" štěněti už chovatel nedostane žádnou zprávu, a proto se vkládají různé podmiňující klauzule do smluv, které se při koupi, resp. prodeji štěňat uzavírají.

Přípravy na loučení

V rámci přípravy na odchod od stávající rodiny odebíráme čas od času jedno štěně ze společnosti ostatních, aby si přivykalo na fakt, že může být bez matky a sourozenců, pouze s člověkem. Odrostlejší štěňata už nijak nechráníme před běžným i méně běžným hlukem domácnosti, před zvuky, které na štěně budou čekat v jeho novém domově, nebo před přítomností jiných zvířat.


Štěňata odčervujeme už od dvou týdnů jejich věku, zpravidla vždy po dvou týdnech od předcházejícího. Zatímco odčervení tak už štěňata stará osm až deset týdnů absolvují minimálně počtvrté, čeká nás ještě jejich první očkování.
Štěňata už konzumují tuhou stravu, proto je postupně připravujeme na režim, kdy budou dostávat potravu typu junior. Při výběru značky krmiva se řídíme vlastní praxí, doporučením veterináře nebo radou chovatelů, kteří mají s chovem konkrétního plemene a určitým typem krmení dobré zkušenosti. Je známo, že mezi jednotlivými značkami jsou značné cenové rozdíly a není dobré zacházet do extrémů – ani laciných, ani předražených krmiv. Kromě jiných důvodů je tu i ten, že chceme, aby náš výběr odpovídal i nárokům a možnostem nových majitelů našich štěňat.
Samozřejmostí jistě je, že naše štěňata chováme v čistotě. Štěňata začínáme vychovávat k čistotnosti už tím, že jim umožňujeme vycházky – pokud nemáme možnost vyvést je na zahradu, odvedeme je po krmení, probuzení a v podobných případech, kdy se potřeba vyprázdnění dá očekávat, na zvláštní místo – v bytě alespoň na noviny – a v případě úspěchu vždy štěňata pochválíme. Porodní bednu a její okolí důkladně uklízíme, protože by určitě pro nás nebylo nijak dobrou vizitkou, pokud bychom štěně předali špinavé nebo dokonce zablešené. Proti vnějším parazitům štěňat neexistuje mnoho bezpečných přípravků, ale ve spolupráci s veterinářem si určitě vybereme.

V případě, že prodáváme štěňata s rodokmenem, už s předstihem bylo třeba odeslat příslušné formuláře. Kolem osmého týdne je také nejvyšší čas označit štěně čipem nebo tetováním.

Poslední sbohem...
Na den, kdy si noví majitelé přijedou pro štěně, si pamatují chovatelé jako na srdcervoucí záležitost. Není lehké rozloučit se s malým příslušníkem rodiny po dlouhých osmi týdnech soužití – a loučení se může opakovat několikrát, podle počtu prodávaných štěňat.
Naproti tomu je ryze praktickou záležitostí papírování: podpisy smlouvy, předání průkazu původu o štěněti (pokud už je k dispozici), očkovacího průkazu, placení...
Poslední, co chovatel může pro své štěně udělat, je vybavit ho "pro začátek" krmením na prvních několik dnů a hračkou nebo částí deky ze starého pelíšku. Štěně bude několik nocí v novém domově truchlit, ale pokud mu zůstane alespoň strava, na kterou je zvyklé, a věc s pachem starého domova, feny a ostatních štěňat, přechod do nového života mu zpříjemníme.
A to, jak rychle se štěně v novém domově zabydlí, je už v režii jiného chovatele.

 

Jestliže v ráji nejsou psi,potom chci po smrti jít tam,kam odešli oni.

Vsevjednom.cz